Hur påverkar coronaviruset dig som elev?
I nuläget är det svårt att ge ett enkelt svar på den frågan. En direkt konsekvens av coronaviruset är att skolor rekommenderas ha distansundervisning. Det finns förvisso undantag för examinationer och praktiska moment som inte kan skjutas upp eller genomföras på distans. Det du som elev kan göra är att läsa och följa information från myndigheter och från din skola. Vuxna arbetar hela tiden med att lösa situationen men det kan kännas skönt att hålla koll på vad det är som händer just nu. Här har vi samlat olika typer av stöd och information för dig så du kan hålla dig uppdaterad.
INFORMATION OCH STÖD
FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN
Folkhälsomyndigheten arbetar för att skydda människor som bor i Sverige mot sjukdomar. På deras hemsida går det bland annat att läsa om:
SKOLVERKET
Skolverket är en myndighet som har ansvar att stödja och stärka skolor i Sverige. På deras hemsida kan du läsa deras egna information riktat till skolor.
SPECIALPEDAGOGISKA SKOLMYNDIGHETEN (SPMS)
Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPMS) är en myndighet som arbetar för att bland annat barn och unga, oavsett funktionsförmåga, ska kunna nå målen för sin utbildning. På deras hemsida kan du hitta information riktad till dig som är elev, där du kan läsa mer om dina rättigheter, om vem som bestämmer och vem som kan hjälpa till. Du kan dessutom titta på film med goda exempel och förebilder.
ELEVERNAS RIKSFÖRBUND
Vi stöttar och stärker elever och era rättigheter. Vi följer utvecklingen med coronaviruset noggrant. Har du frågor om coronaviruset, sök information från ovanstående myndigheter. Har du frågor om dina rättigheter i skolan kan du höra av dig till oss på elevratt@elevernasriksforbund.se
BEHÖVER DU PRATA MED NÅGON?
Ungdomsmottagningen på nätet (UMO) samlar ett gäng olika stödlinjer och chattjourer dit du kan vända dig om du behöver stöd eller bara behöver prata med någon.
UNGDOMSMOTTAGNINGENS LISTA PÅ STÖDLINJER
UNGDOMSMOTTAGNINGEN TIPSAR: ATT MÅ BRA NÄR DU ÄR HEMMA MYCKET
FÖRBUNDSSTYRELSENS PLUGGTIPS
♥ Hitta en bekväm plats att plugga på. Separera på så sätt var du pluggar och var du tar det lugnt
♥ Lyssna på musik om det hjälper dig att skärma av!
♥ Gör en effektiv planering. Till exempel: 1h matte, paus 10 min, 1 h svenska. Plugget blir då roligare och mer effektivt!
♥ Har man distansundervisning så tipsar vi om att sätta mobilen på stör ej eller flygplansläge. Var på en plats där du kan arbeta ostört. Och multitaska inte. Fokusera på en grej; din digitala lektion!
♥ Glöm inte pauser! De blir extra effektiva om du får igång kroppen och rör på dig emellanåt. Det kan bli jobbigt att sitta stilla för länge!
behöver du plugghjälp?
Läxhjälp! Läxhjälpen som drivs av Röda Korsets Ungdomsförbund har öppet på måndagar kl:19-21 och tisdagar och torsdagar kl:17-21.
Diskutera med andra elever! Pluggakuten.se är ett forum där du kan diskutera uppgifter med andra elever online. Du gör det genom att skapa ett konto.
Gratis mattehjälp online! En facebookgrupp där ingenjörsstudenter erbjuder mattehjälp via appen slack.
Mer mattehjälp! På onlineakademins hemsida kan du titta på videos som förklarar olika moment i matematik, från årskurs 6 upp till matematik 3.
Hej Albert – företaget som erbjuder nya medlemmar gratis läxhjälp tillsvidare.
Esmeraldas digitala studiehjälp – En facebookgrupp som drivs av Mångfaldsbyrån som ger läxhjälp för grundskola och gymnasium.
Gratis hjälp i svenska och sva online – En facebookgrupp där svenska lärarstudenter ger läxhjälp i svenska.
ELEVRÅDSARBETET FORTSÄTTER DIGITALT
♥ Se till att ha en god kontakt med elevrådet via nätet, Till exempel genom en messenger grupp, då kan alla kontakta varandra om det behövs. Apparna är kostnadsfria vilket gör att alla kan delta!
♥ Försök köra elevrådsmöten via en digital plattform. Teams på Google är bra. Där kan man ladda upp filer såsom bilagor, protokoll och dagordningar. Man kan även dela ut uppgifter och skriva gemensamma anteckningar. På så sätt kan alla ta del av mötet!
♥ Ett tips är även att ni kan ha en digital elevrådsmapp med alla elevrådets dokument. Dela det inom gruppen så kan alla hänga med i protokollet samtidigt som ni har möte! Vårt medlemssystem eBas fungerar perfekt för att ladda upp era färdigställda dokument.
Hemma och uttråkad?
Gör så att din tid räknas! Via UR.se kan du titta på utbildningsfilmer i nästan en evighet. Kolla specifikt in Rättighetsbärarna, en serie om Barnkonventionen och vad barn och ungas rättigheter egentligen innebär.
Medlemmar kolla in medlemssidan! Hämta inspiration och tips till elevrådet. In och kika på framgångsfaktorerna en gång till och kolla in våra metoder. Planera in en eller två energizers till nästa elevrådsmöte!
Engagera dig i Elevernas riksförbund! Att vara engagerad hos oss är roligt, engagerande och lärorikt. Du träffar vänner för livet, får utveckla din kunskap och ditt ledarskap under vägledning av andra duktiga ledare. Engagera dig hos oss och bli en en del av en större elevrörelse!
♥ Rör på dig! Via På youtube finns massor av övningar för att skaka loss i pauser.
♥ Snacksa loss! Baka en kaka eller hacka grönsaksstavar – fixa ditt favoritsnacks!
♥ Tvätta händerna i minst 30 sekunder när du varit ute!
♥ Håll kontakten! Videochatta med en kompis på rasten.