medlemskap
Bli en del av en större elevrörelse. På denna sida kan du läsa om medlemskapet, vilka förmåner man får, ta del av mallar och guider som visar hur man driver ett elevråd/elevkår och även BLI MEDLEM!
Ett medlemskap hos oss är gratis och som medlem får ni ta del av våra medlemsförmåner som exempelvis delta på våra träffar och vara med i arbetet för en bättre och mer demokratisk skola! Nedan kan ni läsa om alla våra medlemsförmåner.
En medlem är en demokratisk och fristående elevförening vars medlemmar är övre grundskole – eller gymnasieelever, eller elever från anpassad grund – eller gymnasieskola. Exempel på elevföreningar är elevråd, elevkårer och elevskyddsombud. För att bli medlem behöver ni ha minst tre personer med i elevföreningen, berätta vilket datum ni hade årsmöte (det möte ni väljer ordförande) och skriva en kort verksamhetsrapport som berättar vad ni gjort under året.
Vill ni bli medlemmar gör ni det enklast genom att klicka på knappen här bredvid eller skicka ett mail till medlemskap@elevernasriksforbund.se
Bli medlem
Klicka här för att fylla i medlemsformuläret.
vilka fördelar får du som medlem?
Skolbesök
Våra besök fungerar som en introduktion och inspiration till elevorganisering och elevers inflytande i skolan. Vi anpassar också besöket utifrån vad elevföreningen behöver hjälp med just nu. Besöket innehåller bland annat: Information om Elevernas riksförbund och medlemsförmåner, framgångsfaktorer för elevers organisering, samarbets- och diskussionsövningar.
Utbildningar
Vi erbjuder olika sorters utbildningar för att stärka och hjälpa er - för mer engagemang och effektivitet. Som medlem får ni halva priset på vår populära elevrådsutbildning! Redan haft en sån? Vi ger även rabatt på fördjupningskurser!
träffar
Vi erbjuder nationella och regionala träffar. Under året så genomförs bland annat DRIVKRAFT och Elevrådskongressen. Håll utkik på hemsidan för att veta vilka träffar som är på gång och för att anmäla er!
elevrådsfonden
Vill ni arrangera en temadag? Hålla i en workshop? Kanske vill ni göra något för att välkomna nya elever till skolan? Elevrådsfonden är en pott med pengar som medlemmar kan söka projektbidrag från. Fonden finns för att ni ska kunna genomföra idéer och projekt som gör skolan bättre och roligare. Klicka på ikonen för att ansöka och läsa mer!
föreningsstöd
Föreningsstödet är en helt kostnadsfri utbildning som anpassas utifrån elevföreningens behov. Stödet består av olika moduler, årsmöteskunskap, demokratisk organisering, elevers rättigheter och projektledning. Föreläsningen kan exempelvis äga rum under ett möte.
hjälp och stöd
Vi finns här för er! Ställ era frågor om styrelsearbete, projektledning eller elevinflytande! Hör av er till oss på medlemskap@elevernasriksforbund.se så hjälper vi er!
VANLIGA FRÅGOR OM ELEVFÖRENINGSARBETE
Elevrföreningens struktur och verksamhet ska alltid utgå ifrån hur eleverna vill ha det. Däremot är det jättebra att vuxna på skolan engagerar sig och finns med som en hjälpande hand så länge de inte fattar beslut över elevföreningen. När vi pratat med elever är det bästa att skapa struktur genom nedanstående.
I elevföreningen kan ni lägga upp arbetet på lite olika sätt. Många elevföreningar som vi pratar med tycker att det kan vara bra att ha kontinuerliga möten för att alla som är med ska vara uppdaterade och informerade om arbetet. Det är också bra om ni har en styrelse.
Vad är då en styrelse? En styrelse ska bestå av minst tre elevrådsrepresentanter, men kan och får gärna vara större. Poster i en styrelse kan vara exempelvis ordförande, sekreterare, kassör, ledamöter, vice ordförande, kommunikationsansvarig, utskottsansvarig eller någon helt annan post som passar elevrådets verksamhet.
Dela sen upp arbetet mer med fler elever. Att dela upp arbetet i grupper eller utskottet gör ofta att arbetet i elevföreningen blir mer effektivt. Kanske vill ni ha en grupp eller ett utskott som arbetar med matfrågor, ett som arbetar med demokratifrågor medan en annan anordnar ett event eller temadag.
Elevföreningen på skolan representerar eleverna på skolan på olika sätt. Vilka som är medlemmar beror på hur elevföreningen är utformad. Däremot ska alla på skolan ha möjlighet att vara med och påverka.
Det kan ibland kännas svårt att nå ut till eleverna på skolan. Här kommer några tips nedan.1
1. Se till att synas (och höras)!
Fundera på vad det finns för forum på skolan där ni kan synas!
Finns det en anslagstavla där ni kan sätta upp protokollet från senaste mötet? Kanske har skolan ett intranät där ni kan informera, eller lägga upp enkäter för att ta reda på vad eleverna tycker i frågor ni driver?
Var samlas eleverna på skolan, har ni en caféteria där ni kan sätta upp ett bord en dag och informera om elevrådet och hur eleverna kan påverka på skolan!
2. Fixa merch!
Ett enkelt sätt att visa vilka som sitter i föreningen är att trycka upp tröjor. Använd tröjorna på inför möten och i början av terminen då skolans nya elever kan se vilka som sitter med.
Var kreativa! Det finns massor med olika sätt att sprida föreningens namn. Affischer, pennor eller pins? Vad passar er bäst?
3. Skapa en logga!
Gör en logga! Kanske kan bildläraren hjälpa er, eller finns det en elev som tycker att det är kul att formge? En logga gör att elever på skolan känner igen er och ert arbete.
Det finns massor av gratisversioner på program där ni kan skapa en egen logga, googla! Tips är annars att använda gratisversionen av Canva – kolla in deras hemsida här.
Stadgar är elevrådets regelbok. Stadgarna beskriver hur elevrådet ska skötas och kan innefatta regler som ni har satt upp. I materialbanken hittar ni exempel på hur stadgar kan skrivas.
Ett årsmöte är det möte som hålls en gång per år och som är er förenings högsta beslutande organ. Då ska alla som sitter i föreningen inklusive representanter för klassråden bjudas in för att diskutera och fatta beslut kring ert arbete. För mer info om årsmöten kan ni hitta i Materialbanken.
Ibland kan det kännas svårt att få bra kontakt till andra elever och vuxna på skolan. Relation till elever och vuxna är viktiga framgångsfaktorer för en elevförening och kan vara avgörande för att ert arbete ska flyta på ordentligt.
Ni kan hitta mer info om detta i “Framgångsfaktorer för elevers organisering” i Materialbanken. Om ni som elever upplever att ni inte blir lyssnade på rekommenderar vi att ni tittar på framgångsfaktorn “Relation till vuxna på skolan”.
HAR DU UPPDATERAT DITT MEDLEMSSKAP FÖR 2023?
Du som är medlem måste uppdatera ditt medlemskap varje år. Detta genom att fylla i verksamhetsrapporten, personerna som är med i elevföreningen och vilket datum alla valdes (årsmöte). Du kan uppdatera ert medlemskap på eBas eller ladda ner en mall för återrapportering och skicka in den till medlemskap@elevernasrikforbund.se så hjälper vi er!
Mall återrapportering
Klicka här för att ladda ner mallen.
Behöver ni hjälp, inspiration, mallar eller andra tips och trix för att driva ett framgångsrikt elevråd? Klicka er vidare till vår materialbank!
Här hittar ni mallar och dokument med våra bästa tips om hur man driver ett elevråd, dagordningar, vilket upplägg som är bäst för ert årsmöte, gruppövningar för att förbättra gruppdynamiken och mycket mer. Bara att ladda ner och använda!
eBas är Elevernas riksförbunds medlemssystem. Här samlas alla medlemsuppgifter för att vi enklare och säkrare ska kunna administrera medlemskapsansökningar. eBas fungerar också som ett redskap för elevråd! Systemet är perfekt för att hålla koll på elevrådets kontaktuppgifter, protokoll och projekt! Klicka på knappen för att komma till eBas!
psst.. i materialbanken finns en guide för hur man använder tjänsten.
Har du frågor? kontakta oss.
Engagera dig i ditt elevråd! Oavsett ifall ni är helt nystartade eller har kommit långt i er verksamhet kan vi på Elevernas riksförbund hjälpa till med det som behövs. Är det struktur? Inspiration? Ska ni genomföra ett projekt eller påverka er skola? Hör av er till oss!
Skicka ett mail
medlemskap@elevernasrikforbund.se
medlemsamordnare
070-718 88 09