Elevrådskongressen 2022

Elevrådskongressen (EK) är Elevernas riksförbunds årsmöte. Här kommer ni, våra medlemmar, få besluta om vilka frågor vi ska fokusera på i vårt påverkansarbete, vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen och mycket mer! Det ni beslutar om under helgen kommer alltså ligga som grund för Elevernas riksförbunds arbete under 2023. Här kan ni läsa mer om hela årsmötet. 

Datum: 18-20 november

vart: Kalmar

plats: FALKENBERGSSKOLAN

START: kl 14.30

Har du anmält dig? Glöm inte bort att återrapporterat ert medlemskap så ni är medlemmar för 2022, annars får ni inte rösta under årsmötet.

Dagar
Timmar
Minuter

Valberedningens förslag till förbundsstyrelse och verksamhetsrevisorer 2023

Klicka på ikonen för att ta del av valberedningensförslag till Elevernas riksförbunds nya förbundsstyrelse och verksamhetsrevisorer för verksamhetsåret 2023. Det är fortfarande möjligt att kandidera till verksamhetsrevisor, är du intresserad av detta maila valberedningen på valberedning@elevernasriksforbund.se

Till EK har det tillkommit en särskild möteshandling, klicka på knappen för att ta del av den. 

Vad händer under EK?

Under helgen kommer vi har vårt årsmöte. Alltså det möte där vi bestämmer grunden för hur vi ska arbeta 2023. Det är även här som vår förbundsstyrelse väljs in. Elevrådskongressen är därför det viktigaste vi gör under hela året. 

 • Invigning med tal från förbundsordförande
 • Årsmötet uppdelat i olika pass
 • Röstning om vilka frågor vi kommer arbeta med under 2023
 • Bankett, två rätters middag för att fira! (ta med fina kläder du är bekväm i!)
 • Föreläsning & frågestund med vår gäst
Atilla Yoldas_Athenas_Foto_ Jülide Yoldaş(1)
Atilla Yoldaş, Foto av: Jülide Yoldaş

Vem är vår Gästföreläsare?

Under lördagen kommer ingen mindre än Atilla Yoldaş besöka oss! Som journalist, författare och aktivist arbetar han för ett mer inkluderande och accepterande samhälle genom att lägga fokus på frågor såsom jämställdhet, rasism, psykisk ohälsa och destruktiva maskulinitetsnormer. Vi är så himla taggade på detta!

 • Han har vunnit utmärkelsen “Årets nätängel” i kategorin media.
 • Han skriver ofta krönikor för en av Sveriges största kvällstidningar, Expressen. 
 • Han är ambassadör för Mind som arbetar med psykisk hälsa. 
 • 2019 släppte han sin bok ”Mansboken – från en kille till en annan”  om machokultur och dess skadliga inverkan på oss människor och samhälle. 
 • Han har även en nystartad podd som heter “Machokulturen”.

bra att veta

Varje medlemsförening får skicka 2 deltagare. När du har fått bekräftelsemail på din anmälan kan du boka din resa. Boka gärna er resa till Kalmar så snart som möjligt då biljetter kan ta slut! Ankomsttiden till Kalmars centralstation får gärna vara mellan 13:00-14:00 och sen kan ni ta er därifrån till själva värdskolan. 

Glöm inte att äta lunch innan ni kommer på fredagen då det inte serveras någon måltid förrän middag! Tänk också på att dagarna kommer vara långa.

På söndagen avslutar vi efter lunch kl 13, så ni kan boka hemresa från Kalmars centralstation tidigast vid 13:45 för att hinna åka från värdskolan.

Alla deltagare och all personal sover under helgen på Falkenbergsskola. Under helgen ingår föreläsning av Atilla Yoldas, mat och boende på skolan för alla deltagare.

Måltiderna serveras i skolans matsal och alla deltagare kommer sova i klassrum i sovsäckar på liggunderlag som man tar med själv.

Glöm inte att äta lunch innan ni kommer på fredagen då det inte serveras någon måltid förrän middag! 

Årets elevrådskongress kommer ske på Falkenbergsskolan i Kalmar. Adressen är Falkenbergsvägen 12 och det enklaste sättet att ta sig dit är genom att åka tåg till Kalmar centralstation för att sedan gå cirka 30 minuter till skolan eller ta buss 401 eller 403 från stationen till Södra utmarken eller Stenbergsparken och sedan gå cirka 5 minuter till skolan. Mellan 12-15 på ankomstdagen den 18/11 kommer volontärer finnas på centralstationen för att visa deltagare till rätt buss. 

Varje deltagare ansvarar själva för att ta sig till och från träffen, en kostnad som skolan/elevrådet står för själva. 

Den 19/11, kl 20.00

Fram tills dess kan man som medlem nominera eller bli nominerad av en medlem till styrelsen, valberedningen och till verksamhetsrevisorer. Att nominera görs på plats under själva Elevrådskongressen, alternativt om man ej kan delta under kongressen kontakta styrelsen: chiara.bergmark@elevernasriksforbund.se

Möteshandlingarna

propostionerna

Kika på möteshandlingarna för att få en överblick om vad vi kommer gå igenom under årsmötet. I dem kan ni läsa om:

 • Vad vi kommer prata om under årsmötet
 • Vad som hänt i organisationen under året
 • Vilka frågor vi har drivit
 • Vilka makthavare vi träffat
 • Debattartiklar vi skrivit 
 • Hur ekonomin ser ut

Nu är det dags att samla elevrådet och läsa igenom de förslag (propositioner) som förbundsstyrelsen vill att ni medlemmar ska besluta om under årsmötet. 

Vi rekommenderar alla som ska delta på Elevrådskongressen att diskutera propositionerna i elevrådet i förväg.

Fundera över: Vad ni tycker? Hur vill ni att organisationen ska drivas, vilka ska sitta i styrelsen och vilka frågor tycker ni är extra viktiga att driva i kampen för en bättre och mer demokratisk skola? 

PACKLISTA 

Klicka på ikonen för att se en packlista där du som deltagare kan se vad du behöver ta med dig till EK. 

HEJ MÅLSMAN! 

Här hittar du som målsman information om oss och Elevrådskongressen 2022. Klicka på ikonen för att läsa mer.

FRÅGOR OCH SVAR? 

Här finns vanliga frågor och svar för deltagande elever! Klicka på ikonen för att läsa mer. 

KOntakt

Vid frågor och funderingar kring EK, kontakta projektkoordinator Johanna på 076- 722 12 11 eller skicka ett mail via formuläret nedan.